Wat is een intakegesprek? 

Tijdens een intakegesprek krijg je als professional de kans om de opdrachtgever beter te leren kennen. De intake begint vaak met een korte introductie van de opdrachtgever en een beschrijving van de openstaande rol. Daarna krijg jij de kans om jezelf voor te stellen. Hierin neem je mee wat jouw vaardigheden en competenties zijn en wat jou geschikt maakt voor de rol. 

Hoe bereid je het gesprek voor? 

Een goede voorbereiding vormt de basis voor een intakegesprek. Het geeft je meer vertrouwen en neemt een groot deel van de spanning weg. 

Een veel gebruikte interviewtechniek is de STARR-methode. Hierbij vraagt de interviewer jou om een Situatie te vertellen, wat je specifieke Taak daarbij was, welke Actie jij hebt ondernomen, tot welke Resultaat dat leidde en ten slotte wat je daarvan hebt geleerd (Reflectie). Breng voor jezelf vast in kaart wat je wil vertellen als deze methode wordt toegepast.

Wie is de opdrachtgever? 

Zoek informatie op van het bedrijf. Wat doen ze bijvoorbeeld? Dit kan via de website of social media kanalen. Blijven vragen onbeantwoord, schrijf ze dan op en neem ze mee naar het gesprek. 

Met wie voer je het gesprek, wat is zijn/haar rol in het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld via LinkedIn.

Welke vragen kun je verwachten?

Wil je jezelf even voorstellen?

Wees hierbij vooral jezelf en bedenk van tevoren wat je over jezelf wilt vertellen. Bereid een korte ‘pitch’ voor waarin je jezelf in een halve minuut voorstelt. Een korte introductie waarin je vertelt wie je bent, waar je vandaan komt en wat jouw ervaring is. Het is niet de bedoeling dat je in de pitch je hele cv doorloopt, maar dat je aangeeft waar je energie van krijgt, waar je kracht ligt en wat je leuk vindt.

Belangrijk om te weten, is dat je deze pitch heel goed op eigen initiatief kunt inzetten, als je het idee hebt dat je gesprekspartner nog geen goed beeld van je heeft.

Wat kan jij toevoegen aan dit team?

Naast het noemen van specifieke skills die jij beheerst, kun je ook goed iets noemen waaraan je onlangs hebt gewerkt en waar je echt trots op bent. Vertel er vooral bij waarom je zo trots bent. Noem ook de tegenslagen die je erbij tegenkwam en hoe je dit hebt opgelost. (STARR) Met de skills die hiervoor nodig waren, kun jij waarschijnlijk waarde toevoegen aan het team.

Wat zijn de sterke en zwakke punten?

Bedenk hierbij goed dat je sterke punt vaak ook je zwakte kan zijn. Ben je bijvoorbeeld accuraat en wil je slagen maken, dan kun je vaak al snel irriteren aan anderen die iets meer tijd nodig hebben. Het is helemaal prima om je zelfkennis te delen en erbij te vermelden dat dit je aandacht heeft. Vind je het moeilijk om dit te bedenken, vraag anderen dan wat zij sterk en minder sterk aan jou vinden.

Heb je zelf nog vragen? 

Je wilt natuurlijk een zo goed en compleet mogelijk beeld krijgen van het project, het team en het bedrijf waar je op gesprek bent. Daarom is zelf vragen stellen erg belangrijk. Stel hierbij positief geformuleerde vragen, maar ga ook weer niet te diep in op de inhoud. Een ander effect van jouw vragen is dat je geïnteresseerd en zelfverzekerd overkomt.

Praktisch tips

Check meer dan alleen je reistijd

Op tijd komen lijkt vanzelfsprekend, maar helaas horen we in de praktijk te vaak dat mensen toch te laat komen. Je staat dan meteen al 1-0 achter en dat geeft ook jezelf een vervelend startgevoel. Check daarom niet alleen je reistijd, maar kijk ook naar de tijd die verder nog nodig is vanaf het bijvoorbeeld het parkeerterrein, of in het gebouw zelf om op de juiste plek aan te komen. Soms is het gewoon druk bij de receptie of bij de controlepoortjes bijvoorbeeld bij overheidsinstellingen. Zorg er dus liever voor dat je 15 minuten te vroeg bent. Zo heb je nog even tijd voor een kopje koffie en kun je alvast wat indrukken opdoen van het bedrijf, de mensen en de sfeer. Je kunt hierna in alle rust het gesprek aangaan.

Wees ook online op tijd. Zorg dat je 5 minuten van te voren al in de afspraak zit zodat de opdrachtgever jou ziet als hij het gesprek binnenkomt.

Welke kleding trek je aan?

Ga vooral netjes en verzorgd gekleed. 

Wat neem je mee?

Er kan gevraagd worden om je ID, je gesprekspartner wil natuurlijk zeker zijn dat hij of zij de juiste persoon voor zich heeft. Neem dit dus mee! Bij overheidsinstellingen moet je dit zelfs bij je hebben anders kom je het gebouw niet eens in. Zorg er ook voor dat je jouw cv en de opdracht bij je hebt. Zo kun je hier tijdens het gesprek altijd nog even in terugkijken en op terugkomen. Tot slot is het handig om naast je vragenlijst ook pen en papier bij je te hebben om notities te kunnen maken.

Bonustip: stel dat je een vraag krijgt over kennis of ervaring die je niet hebt? Wees duidelijk dat je de ervaring niet hebt en probeer je antwoord dan om te buigen naar iets relevants wat je wel hebt of weet. Soms is de opdrachtgever niet op zoek naar het antwoord dat je geeft maar hoe jij de vraag beantwoord.

Heel veel succes! 

Laat ons helpen jouw beste opdracht te scoren.